Uzaktan eğitim; çeşitli nedenlerle yüz yüze eğitim alma imkanı bulunmayan kişilerin, aynı eğitimi günlük işlerine devam ederken çalışarak sınavlara girmek suretiyle almış oldukları eğitimdir, diyebiliriz.
Bu eğitim metodunda öğrenci ve öğretmen herhangi bir fiziki ortamda bulunmayıp, zaman kavramının daha fazlaca bir önemi yoktur. Yüz yüze eğitimde öğrenci ve öğretmenin fiziki bir mekan daha bir arada olması gerekirken, uzaktan eğitim metodunda böyle bir durum söz konusu değildir.
Bu metodu kullanabilmek için öğrencide olması gereken bazı nitelikler, bu eğitimin başarıyla sonuçlanması için oldukça önemlidir.
Uzaktan eğitimin temel nedeni olarak, günlük işinden ya da ailevi yaşantılarından dolayı herhangi bir eğitime katılma imkanı bulunmayan kişilerin, eğitime katılarak bu eğitimden yoksun kalmamaları için alınmaktadır.
Bu sayede bireyler eğitime zaman ayıramadıkları gündelik işleri takip ederken, diğer yandan ise eğitim aldıkları konu üzerinde fırsat buldukça çalışarak eğitimlerini tamamlayabilirler.
Bunun yanı sıra almak istedikleri eğitime harcayacağı zamanı farklı alanlara harcamak isteyenler, yol masraflarından tasarruf etmek isteyenler ya da farklı birçok sebebe bağlı olarak uzaktan eğitim alınabilir. Bu eğitim sistemi ile yüz yüze eğitim sistemi arasında tercih yapmak, tamamen kişinin kendi seçimine kalmıştır.
Uzaktan eğitimin, farklı işleniş şekilleri bulunmaktadır. Bunlardan biri online eğitim iken, diğeri ise zamana bağlı kalınmayan tam olarak uzaktan eğitimdir. Online eğitim neredeyse yüz yüze eğitimin özelliklerini taşıdığı için, zaman sıkıntısı bulunanlar tarafından tercih edilmemektedir. Çünkü örgün eğitimle fiziki bir mekan dışında yaklaşık olarak aynı şartları taşımaktadır. Online eğitimde öğrenci ve öğretmen internet teknolojilerini kullanarak sanal bir ortamda canlı bir şekilde, ders yapmaktadır. Bu yüzden uzaktan eğitimin en temel özelliklerinden biri olan zaman kavramının ortadan kalkması, öğrencinin uzaktan eğitim alma mantığını da kısmi olarak ortadan kaldırmaktadır.
Bu nedenlerle daha çok, eş zamansız yani öğretmen ve öğrencinin sanal ortamda bir araya gelmesine gerek kalmadan yapılan uzaktan eğitim programı daha yaygın kullanılır.
Böylelikle öğrenci tamamen kendi belirlediği şartlarda çalışma yapabilmekte ve yeterli olduğunu düşündüğü anda sınavlara katılarak, eğitimini tamamlamaktadır.
Uzaktan eğitim alabilmek için, eğitim kurumunun sunmuş olduğu sisteme kayıt olunması gerekir. Öğrencinin sisteme kayıt olmasının ardından, kendisine sağlanan ya da tavsiye edilen eğitim materyallerini kullanarak ev ya da iş ortamında derslerini çalışmayı sürdürebilir.
Özellikle bilişim teknolojilerinin kullanılarak, uzaktan eğitimde daha başarılı olmak mümkündür. Çünkü öğrencinin bu teknoloji ile video dersleri izlemesi ya da farklı kaynaklar araştırması gerekecektir. Zaten uzaktan eğitimin doğuşuna baktığınızda, bilişim teknolojileri sayesinde ortaya çıktığını görebiliriz.
Uzaktan eğitim metodu ile çalışmalarını sürdürüp başarılı olduktan sonra sertifika almak isteyen kişilerin, bazı özelliklere sahip olması başarının temel anahtarı niteliğindedir. Böylelikle uzaktan eğitimin faydaları, kişi için daha net etkiler gösterecektir. Uzaktan eğitim alacak kişiler de olması gereken özelliklere baktığımızda, şunları söyleyebiliriz.
Bu özellikler, uzaktan eğitim almak isteyen kişiler de olması gereken asgari özellikler olmaktadır.
Her eğitim metodu, kendi içerisinde öğrenciye farklı faydalar sağlamaktadır. Uzaktan eğitimin faydaları ise, özellikle örgün eğitim alma imkanı bulunmayan kişiler için büyük avantajlar sağlar. Uzaktan eğitimin faydaları nelerdir? Sorusuna cevap verecek olursak, genel olarak bunlardan bahsetmek mümkün olacaktır.
Uzaktan eğitimin en önemli faydası, öğrencinin herhangi bir şekilde zamana ya da mekana bağımlı kalmadan eğitim almasına imkan tanımasıdır. Örgün eğitim metodunda alınacak eğitimin, belirli bir zaman dahilinde tamamlanması gerekir.
Uzaktan eğitimde ise öğrenci günlük yaşantısını alacağı eğitim etkilemeden sürdürürken, bir yandan da eğitim çalışmalarına evinde ya da çalışma ortamında devam edebilir.
Öğretmen ve öğrencilerin fiziki bir mekanda birlikte olmak gibi bir zorunluluk bulunmadığı için, dersleri kaçırmak gibi yine zamana dayalı bir korku da bulunmamaktadır.
Maliyet konusu da, yine uzaktan eğitimin faydaları arasında önemli bir yere sahiptir. Bir yandan mevcut işlerini bırakarak öğrencinin eğitim kurumuna gitmesine gerek kalmaması ve diğer yandan yol masrafı yapmaması nedeniyle, uzaktan eğitim almak daha az maliyetlidir.
Aynı zamanda kişinin alacağı eğitim ücretli ise, uzaktan eğitim metodunda ödemesi gereken ücret çok daha az olacaktır. Öğrencinin yüz yüze eğitime katıldığı durumlarda dışarıda yemek yemesi gibi diğer ek masraflar da, uzaktan eğitim sisteminde bulunmamaktadır. Yani kısaca başta yol masrafı olmak üzere, öğrencinin birçok masraftan tasarruf etmesi söz konusu olmaktadır.
Eğitime katılacak öğrencinin çalışma ortamını tamamen kendinin belirlemesi, öğrenciye konforlu bir ortamda çalışma yapma imkanı sunmaktadır. Öğrencinin çalışmalarını kendi evinden, işyerinden ve hatta toplu taşıma aracında dahi sürdürmesi mümkündür.
Bu da kişinin gündelik işlerini ihmal etmeden, daha rahat bir şekilde eğitim almasına imkan tanır. Öte yandan öğrencinin bu imkana sahip olması, hava koşullarından da etkilenmeden eğitimini sürdürmesine imkan vermektedir. Havanın çok yağışlı ya da sıcak olmasının, uzaktan eğitim alan kişiler için eğitime dayalı olarak herhangi bir önemi yoktur.
Uzaktan eğitimin faydaları arasında, eğitimin esnek bir yapıya sahip olması da sayabileceklerimiz arasındadır. Zaman açısından esnek olduğu gibi, öğrenme metotları ve eğitim için kullanılacak unsurlarında ağırlıklı olarak öğrencinin kendi inisiyatifinde olması daha geniş bir esneklik sunmaktadır.
Konumuzun başında da belirttiğimiz gibi, tüm eğitim metotlarının kendi içlerinde avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Uzaktan eğitim almak kişinin iyi bir şekilde çalışacak kapasite ve durumda olması durumunda, kolay bir eğitim metodu olmaktadır. Öğrenci belirli bir seviyeye geldikten sonra, katılacağı sınavlarda başarı elde ederek eğitim sertifikası alabilir.
Uzaktan eğitim alan kişiler ağırlıklı olarak kendi başlarına çalıştıkları için, sorumluluk alma becerileri daha fazla gelişmiştir.
Kişinin daha çok kendi çabalarına dayalı bir başarı elde etmesi, öğrencilerin hayat boyunca öğrenme kapasitelerini geliştirerek, becerilerini artırır.
Uzaktan eğitim sonucunda sertifika alan kişiler şu, herhangi benzer bir eğitim almamış kişilerle kıyaslandığında daha nitelikli konumdadır. Aynı konu üzerinde alınacak örgün ya da uzaktan eğitimin sertifika farkı olmadığını, daha önce belirtmiştik. Belirli bir konuda alınan eğitim sonrasında sertifika sahibi olanlar iş bulma ve içeri içerisinde terfi etmek konusunda daha tercih edilir olmaktadırlar.